Naturlig utbredelse og navn
Georginens opprinnelige hjemland er Mexico. Blomsten ble dyrket i aztekernes hager, og var kjent før europeerne kom i 1492. Aztekerne brukte de bitre knollene som styrkende middel. I 1570 ble rotknollen beskrevet for første gang av en europeer, en spansk lege, blant annet som bitter, skarp, med vond lukt, god mot mageonde, urindrivende, svettedrivende og svulsthemmende. Georginen er Mexicos nasjonalblomst.
 
Georginen kom til Europa først i 1789 til botanisk hage i Madrid, og plantene fikk navnet Dahlia etter en svensk botaniker. Tidligere hadde Linné kalt en annen planteslekt for Dalea, og for å unngå forvekslinger, ble navnet Georgina foreslått som nytt navn etter en russisk botaniker Georgi. Siden Dahlia navnet kom først, gjelder fortsatt dette navnet, men pussig nok ble det georgine som ble det populære navnet i Norge. Det vitenskapelige navnet er nå Dahlia x pinnata, hvor krysset viser til at planten er en hybrid - en krysning. Navnet er egentlig en samlebetegnelse for georginesorter som er dyrket i hager.
 
Man hadde fylte blomster allerede på begynnelsen av 1800-tallet. Interessen eksploderte og i 1836 nevnes 3000 sorter! Siden den gang har interessen gått opp og ned, men i dag er det kjent minst 50 000 registrerte navn på forskjellige georginevarieteter, ikke merkelig at det er svært vanskelig å navnsette de plantene vi finner.